Adidasov medijski tekaški dogodek
28.2. je v Adi-Dassler Brand Centru v Nemčiji potekal medijski tekaški dogodek. Dogodka so se udeležili novinarji iz cele Evrope, povabljena pa je bila tudi Diva. Ko smo prispeli Hercogenaurauch na sam sedeža adidas podjetja skoraj nisem mogla verjeti sojim pčem. Na področju bivšega vojaškega oporišča je zraslo pravo adidas mesto. To je mesto, kjer se […]
28.2. je v Adi-Dassler Brand Centru v Nemčiji potekal medijski tekaški dogodek. Dogodka so se udeležili novinarji iz cele Evrope, povabljena pa je bila tudi Diva.
Ko smo prispeli Hercogenaurauch na sam sedeža adidas podjetja skoraj nisem mogla verjeti sojim pčem. Na področju bivšega vojaškega oporišča je zraslo pravo adidas mesto. To je mesto, kjer se nahajajo najboljši strokovnjaki in športniki, ki tam skoraj da živijo. Dogodka so se udeležila tudi znana tekaška imena, kot sta Bram Som (evropski prvak v teku na 800, trenutno drugi na lestvivi Track & Field Wodl Ranking) ter Julio Rey (maratonec). Tema dogodka je bila tekaška tehnologija FORMOTION. Prestavljena nam je bila adidas tekaška zgodovina vse od leta 1932 do 2006. Ogledali smo si prve tekaške copate Adi Desslerja ter tudi zgodovinske tekaške copate, s katerimi je maratonka Grete Waitz na maratonu v New Yorku postavila rekord, katerega do danes še nihče ni podrl. Adidasova inovacijska ekipa nam je nato prestavila high-tech motion tracking sistem (podjetja vicon peak), ki je edinstveni sistem za 2D in 3D analize gibanja. Sledili so intervjuji s strokovnjaki iz univerze Calgaryju ter adidas športnikoma Bram Som-om in simpatičnim Juliom Rey-em, nato pa se je celotna povabljena ekipa novinrjev udeležila zabavnega teka v okolici Adi-Dassler Brand Centra. adidasova tekaška zgodovina adidas ima dolgo tradicijo proizvodnje tekaških čevljev. Leta 1920 je Adi Dassler naredil svoj prvi par specifičnih tekaških čevljev, katerih podplat je bil povsem usenjen, na njem so bili ročno izdelani čepki za tek na prostem. Njegova neustavjiva strast do športa in njegova želja, da bi športnikom zagotovil najboljšo opremo, sta bili gorivo za nadaljnji razvoj izdelkov na višjem nivoju. Vse odtlej adidas sledi načelom svojega ustanovitelja in proizvaja čevlje, ki sledijo spreminjajočim se potrebam tekačev in jm ponujajo visoko inovativne izdelke iz sodobnih tkanin in revolucionarnih blažilnih sistemov.
1932 Adi Dassler razvije prvi tekaški čevelj za dolge razdalje. Da bi povečal nadzor gibanja med tekom izven urejenih prog ali za tekmovanje, so bile na podplat čevlja všite diagonalne usnjene črte. 1936 Jesse Owens osvoji štiri zlate medalje in postane najuspešnejši atlet v Berlinu, ki nosi adidas čevlje. Ti pokažejo posebej nameščene konice in nizko krojen zgornji del čevlja. Prvič v zgodovini pride do jasnega razlikovanja med tekašimi čevlji za atletske steze (šprintericami) in čevlji za dolge proge.
1952 Emil Zatopek zmaga v teku na 5000 metrov, na 10000 metrov ter v maratonu - desežek, ki ga doslej ni ponovič še nihče. Osvoji tri zlate medalje na poletnih olimpijskih igrah leta 1952 v Helsinkih, medtem ko nosi šprinterice in maratonske tekmovalne tekaške copate, ki jih naredi Adi Dassler.
1960 Da bi posebej obeležili Olimpijskih igre, so predstavili posebna tekaška čevlja "Rim" in "Italija". Z belo-zelenim dizajnom čevljev "Italija" zaznamujejo novo obdobje tekaških čevljev, saj so izjemn lahki in udobni.
1968 Na trg je lansiran "Ahil", prvi pravi jogging čevelj. Še preden se je začelo obdobje "jogging" booma, je adidas že prepoznal potrebe teka po okolju, kot so ulice ter ponudil inovativen dvig pete za ekstremno blaženje ter predstavil nov sistem hitrega zavezovanje"Ghilly".
1975 Poteka znamenita fitness kampanja "TRIMM-TRAB" Nemške športne zveze, ki je v sodelovanju z adidasom, v tem letu doživela svoj vrhunec. adidas predstavi "Trimm-Trab", resnično vsestransko uporaben čevelj za urejene in neurejene tekaške proge.
1976 "TRX" je bil prvi čevelj, ki je vseboval izjemno opazno peno v sredini dela podplata ter so ga predstavili na Olimpijskih igrah v Montrealu. Grete Waitz je trenirala in tekla v čevlju "TRX" ter bila devetkratna zmagovalka New Yorškega maratona in prva ženska kadarkoli, ki je tekla pod dvema urama in pol (2:27:33).
1978 adidas tesno sodeluje z maratonskimi tekači, zato da bi razvil "Marathon Trainer", čevelj, ki je bil narejen posebej za treninge maratona. Izbočen zunanji podplat v obliki detelje (trefoil) zagotavlja največjo stabilnost, medtem ko je povečana konstrukcija "spojlerja", ki je zmanjševala vpliv in upočasnila gibanje noge pri pristanku. S čevljem "Marathon Special", nekoliko lažjo različico s tršim zunanjim podplatom adidas predstavi poseben tekmovalni čevelj.
1984 adidas predstavi prvi ročno nastavljiv blažilni sistem z "APS-om". Ta dopušča tekaču, da si prilagodi sistem blaženja udarcev na različnih nivojih in tako postavi pomemben mejnik za filozofijo in razvoj inteligentnih športnih izdelkov.
1989 Inovativen adidasov sistem Torsion®, tekaču zagotavlja boljšo stabilnost in integriteto , z lahko podporo nožnemu loku, ki dopušča da se sprednji in zadnji del noge premikata neodvisno. Skozi leta se je razvija in adidas Torsion® sistem je danes sestavni del večine adidas tekaških copat.
1992 Equipment tekmovalni čevelj, nov lahek tekaški copat je bil narejen za resnega tekača. Uspešna kolekcija ‘Equipment' tekaških čevjev se je še razvijala, da bi lahko ugodila različnim tekaškim stilom in tipom stopal.
1994 ‘Tubular' kolekcija zaznamuje nov mejnik v adidas tekaški zgodovini in razvoju. Napihljivi celice nameščene v zunanjem podplatu, so bila lahko prilagodljive posameznikovim zahtevam po blaženju in stabilnosti.
1998 Prvi čevelj iz družine Supernova se premierno predstavi. Kmalu postane najbolj priljubljena adidasova tekaška ‘klasika‘ za vse tiste, ki imajo radi udoben, prilegajoč in zmogljiv čevelj.
2002 adidas predstavi dve izjemni inovaciji v teku: Globalno je lansiran ClimaCool®, 360° stopinjski ventilacijski sistem. Z novim zračnim materialom in poseaj pozicioniranimi odprtinami za boljšo cirkulacijo je adidas postavil nove standarde v hlajenju okoli celotnega stopala.Lansiran je revolucionarni a³® sistem menedžment energije: vodi, blaži in usmerja nogo za popolno zamah noge. Tehnologija a³® je bila začetna točka za revolucionaren sistem blaženje brez pene, za čevlje kot so bili kasneje adidas Megaride in Gigaride.
2004 adidas predstavi revolucionarni Ground Control sistemTM. Gre za prvi sistem blaženja, ki razlikuje vertikalno in horizontalno blaženje, za večji/boljši nadzor gibanja in bistveno zmanjšuje sile na kolena in gležnje.
2005 V trgovine pride "adidas_1" (adidas one), prvi pametni tekaški čevelj na svetu. Njegov inteligenten sistem blaženja se samodejno prilagaja v realnem času, da bi našel pravi nivo blaženja, ne glede na tekačevo težo, podlago ali hitrost. Pomeni mejnik na področju inteligentnih športnih izdelkov. V istem letu adidas predstavi koncept adizero, majhno kolekcijo izjemno lahkih tekaških čevlje, ki predstavijo inovativen Microfit®, kopito za izjemno prileganje in funkcionalnost.
2006 adidas in Polar predstavita prvi svetovni integrirani tekaški sistem. Poimenujeta ga "projekt Fuzija", saj sistem brez šivov združuje Polarjev srčni merilnik ter merilec hitrosti in razdalje, v adidas oblačilih in obutvi.
Vse oboževalke in oboževalci tega športa, teka namreč, si lahko preberete tudi nekaj osnovnih tekaških napotkov. Tekaški pozdrav!